Bebek yürümesi için ne yapmalı sorusu ebeveynler için belli bir dönemden itibaren önem kazanır. Bebeklerin kaba motor gelişimlerine göre yürüme dönemleri değişkenlik gösterebilir. Bununla beraber çeşitli uygulamalar ve yardımcı ürünler ile bebeklere olağan dönemlerde yürüme alışkanlığı kazandırılabilir. İçeriğimizde bebeklere yürüme nasıl öğretilir, bebeklerin yürüme dönemleri ne zamandır gibi pek çok sorunun yanıtına ulaşabilirsiniz.
Bebekler En Az Kaç Aylıkken Yürür?
Her yavrunun kaba motor hareketlerindeki gelişim süreci değişir. Bebeklerin duyu ve motor becerileri, onların yürüyeceği dönemi de belirler. Bu nedenle bir bebek 8. ayda, diğer bir yavru ise 12. ayda yürümeye başlar. Genel olarak 6. aydan itibaren bebekler desteksiz oturabilmeye başlar. 6 ila 13. aylar arası ise daha çok emekleme dönemidir. Bununla beraber, ortalama olarak normal bir bebek kaç aylıkken yürür söz etmek gerekirse; yavrular ilk adımlarını 9 – 11. ayları arasında atarlar.
Bir başka tıbbi veriye göre is 8 ila 18. aylarda bebekler yürüme yetisini kazanırlar. 18. ay ile beraberse bebeklerin basamak çıkabildiği, kendi başlarına hareket edip tırmanabildiği, dans edebildiği görülür. Bu arada bilmenizde yarar var: Bebeklerin bahsedilen zamanlara göre yürümeye daha erken ya da geç başlaması büyüme-gelişme açısından genelde belirgin bir fark yaratmaz. Bu durum normaldir.
Bebeklerin Yürümesi İçin Ne Yapmalı?
Bebeğin çabuk yürümesi için ne yapmalı gibi soruların yanıtları ise aşama aşama değişkenlik gösterir. Bunun için ebeveynlerin yaklaşık 4. aydan itibaren yapabileceği uygulamalar vardır. Aşağıda adım adım bebeklere yürüme nasıl öğretilir görebilirsiniz:
1. Adım: Oturma
Bebeklerin yürümesi için ne yapılmalı bakıldığında ilk aşama oturma dönemindedir. 4 ila 15. aylar arasında bebekler oturarak dolaşmayı öğrenir. Bu dönem boyunca bebeklerin ilk adımları için basit oyunlar oynanabilir ve övgü sözcükleri ile özgüven kazandırılabilir. Özellikle 4 – 7. aylar arasında yavrunuzun küçük kaslarını geliştirmesine için ileri – geri hareket ettirin veya küçük toplarla oynatın.
2. Adım: Emekleme
Genellikle 7 ila 10 ayları arasındaki emekleme döneminde ise aynı anda kolunu ve bacaklarını hareket ettirmesine yardım edin. Odanın bir tarafından diğerine giderek bu alanları öğrenmesini sağlayacak uygulamaları hayata geçirin. Bu çabası gereği yavrunuzu överek ona özgüven kazandırmaya devam edin.
3. Adım: Duruşu Düzeltme
Bebekler, zaman geçtikçe hem daha çok güçlenir hem de daha çok merak eder. Ortalama 8. aya denk gelen bu dönemde yavrular mobilyaları ebeveynleri yardımı ile çekmeye başlar. Bu uygulama sayesinde gerekli denge niteliklerini kazanabilirler. Bebeğin kendisini yukarı çekmesine yardım edin. Ardından yere dönmek için dizlerini nasıl eğeceğini gösterin.
4. Adım: Destekli Yürüme
8 – 9. aylar arasında ise bebekler denge kazanmaya başlar. Bu dönemde birkaç adım atmasına yardımcı olun. Belirli aralıklarla pratik yaparak bu dönemde bebeğinizin yardımla yürümesini destekleyebilirsiniz. Ayrıca bu aylar arasında “seyir” denen dönem de yaşanabilir. Seyir aşamasında bebekler, daha sonra etrafından dolaşmak için mobilya ve eşyaları kullanabilir. Bu nedenle mobilyaları sabitleyebilir, güvenli bir ortam yaratabilirsiniz.
5. Adım: Yardımsız Yürüme
9 ila 12 ayları arasında öne çıkan bu aşamada ise bebeğiniz ile yere oturabilir ve ayağa kalkmasına yardım edebilirsiniz. Kalktığında düşmeden önce ne kadar ayakta kalabildiğini gözlemleyin. Bu ilk adımlarda da güven çok değerlidir. Bu nedenle bebeğinizin çabasını takdir edin.
6. Adım Yürüme
12 – 15 ayları arasında öne çıkan bu aşamada bebekler yürümeye başlamadan önce tökezleme yaşayabilir. Yavrunuz yürümeyi keşfettikçe onu övmeye devam edin. Unutmayın ki bazı bebekler yine de emeklemeyi tercih edebilirler. Düzenli olarak ayağa kalkmadan emekleme-yürüyüş yapabileceklerini unutmayın.
Dilerseniz, Bebeklerde Tuvalet Eğitimi başlıklı içeriğimizi de keşfedebilirsiniz.
Bebeklerde Yürüme Döneminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yürüme becerisinin artması, pekiştirilmesi için farklı hususlar da vardır:
- Motor becerilerin gelişimini destekleyen oyunlar oynayın. Bu sayede bebekler kendilerini daha güvende hisseder ve daha çok ayağa kalkmayı isteyebilirler.
- Bebeklerin hareket komutlarıyla yönlendirilmesi, kucak açma veya önünde kolları açarak yürümeye teşvik etme gibi uygulamalar hayata geçirilebilir.
- Yürüme çağında hareketlilik de arttığından çevreyi bebeğin güvende olacağı şekilde dekore edin. Örneğin, çocukların ulaşmaması gereken noktaları kilitle tutmak, masa ucu gibi sivri kenarlar için koruyucu kullanmak, bebek priz koruyucusu kullanmak bunlardan bazılarıdır.
Bebeklerde Yürüme Gecikmesi Nedir?
Ebeveynler, 14 aylık bebek neden yürümez gibi konular hakkında da güvenilir bilgi almak isterler. Genel olarak bakıldığında tıbbi verilere göre yürüme gecikmesinden ancak 18. aydan sonra bahsedilir. Yani yürüme yetisi 18. aydan sonra hala yoksa bir gecikme söz konusu olabilir. Bu durumda bebeklerde aşağıdaki klinik bulgular izlenebilir ve bir çocuk hekimine danışılabilir:
- Bebek desteksiz oturamıyorsa
- Bebek destekle ayağa kaldırıldığında tek ayağına kuvvet uygulamaktan kaçınıyorsa
- Bebek konuşmada veya ses çıkarmada gecikme yaşamışsa
- Bebeğin oynadığı oyunlara ilgisi azaldıysa
- Bebek, ebeveynlerinin dikkatini çekmeye çalışmıyorsa
Bu gibi durumlarda bebeklerin bilişsel, nörolojik veya psikolojik gelişiminde bir gecikmeden şüphelenmek mümkündür. Bir çocuk hekimi / uzman tarafından değerlendirme yapılması gereklidir.
Bebek Neden Yürümek İstemez?
Bebeklerin yürüme konusunda isteksiz olması gecikme dışında farklı sebepler ile de olabilir. Yukarıdaki sebeplerin yanı sıra en önemli faktörlerden biri bebeklerin kendilerini güvende hissetmemesi olabilir. Yürümek için bebekler güvende olmak ve emin hissetmek isterler. Örneğin, bebeklerin yürüdüğü zemin kaygan veya tehlikesi ise ya da ebeveynler – bakım verenler kendisini yeterince cesaretlendirmiyorsa bebek yürümek istemeyebilir. Bu nedenle yürüme ile ilgili tüm aşamalarda yavrunuzun çabasını takdir etmeniz ve onu övmeniz önemlidir. Dilerseniz, Yürüteç & Yürüme Yardımcıları sayfamızdaki ürünleri de inceleyebilir, fiyat karşılaştırması yaparak en doğru yönlendirmeyi sağlayabilirsiniz.
Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın: