Gebelik, her anne için farklı bir yolculuk olsa da üç aşağı beş yukarı aynı süreçleri içeriyor. Üç trimester’den oluşan hamileliğin ilk üç ayı hem anne hem bebek için kritik olurken son 3 ayı da bir o kadar rahat geçiyor. Ailenin yeni üyesine kavuşma günü yaklaştıkça artan heyecan da cabası. Hastaneye gidip bebeğinizi kucağınıza alacağınız gün için hazırlıklara başlamak adına gün saydığınızı biliyoruz. Bunun için doğum çantasında neler olmalı, konusunu anlattığımız bu yazımızda sizin için faydalı bilgilere yer vermeye özen gösterdik. Ancak, doğum çantasında olması gerekenleri açıklamadan önce, doğum çantasının nasıl ve ne zaman hazırlanması gerektiğini de açıklığa kavuşturalım.
Doğum Çantası Hazırlama Rehberi
Doğum çantası hazırlama işi, herhalde gebeliğin en heyecanlı adımları arasındadır. Hem bebeğinizin hem de sizin ihtiyaç duyabileceğiniz her ürün bu çanta içinde olmalı ki o heyecanlı günde ekstra bir koşturmacanız olmasın. Etrafınızda bulunan anneler ve arkadaşlar size bu konuda yardımcı olacaktır elbet, ancak biz sizin için durumu eksiksiz kılmak istedik.
Doğum çantası ne zaman hazırlanır, sorusunun cevabı ise yine kişiden kişiye değişmekle beraber, çoğunlukla hamileliğin 30 ila 32. haftasına denk geliyor. Günümüzde sezaryen doğumların artması bu süreyi daha belirgin kılsa da eğer normal doğum yapılacaksa doğum çantası hazırlamak için kesin bir zaman belirlemek zor. Siz yine de 30. haftadan itibaren hastane çantasına koymanız gerekenlerin bir listesini oluşturup tedarikini yapmaya başlayın. Beklenmeyen bir durumda hazırlıklı olmak, bu dönemde yaşanan stresi azaltmaya yardımcı olacaktır.
Ayrıca doğum çantasını hazırlamaya başlamadan önce, doğumun gerçekleşeceği hastaneyle iletişimde olmak da faydalı olabilir. Zira bazı hastaneler yenidoğan kıyafetlerinden alt değiştirme bezlerine pek çok ürünün temini konusunda ailelere yardımcı olmakta. Dolayısıyla eğer hastane personeliyle irtibatta kalırsanız, onların temin edeceği ürünleri ayrıca alarak masraf yapmak durumunda kalmazsınız. Bizden söylemesi!
Şimdi gelelim, işin en heyecanlı bölümüne: Doğum çantasında neler bulunur?
Bebek Çantasında Olması Gerekenler
Doğum için hastanede kalmaya gittiğinizde bebek çantasında olması gerekenler, en az annenin ihtiyaçları kadar önemli. Bebeklerin sağlığı ve güvenliği için gereken tüm ürünler, bu çantada hazır bulunmalı. Bakalım, bebek çantasında neler olmalıymış.
- En az iki üç adet alttan çıtçıtlı body
- 2 adet alt üst takım
- 2 adet tulum (sezona göre yazlık ya da kışlık)
- 1 adet beşli hastane çıkışı seti
- 1 adet şapka ve eldiven
- Çoklu ağız mendili seti
- En az 15 adet küçük boy bebek bezi (bebeğin kilosu göz önünde bulundurularak seçim yapılabilir.)
- Battaniye (sezona göre yazlık ya da kışlık)
- Kirliler için poşet
- Pişik kremi
- Portbebe
- Yenidoğan oto koltuğu (zorunlu)
Bu listeye anne sütünün geç gelmesi ya da beklenmedik başka durumlar için süt pompası, biberon ve bebek maması da eklenebilir. Ayrıca bebeğin biberonu almak istememesi gibi durumlar için de bir adet şırınga veya çay kaşığı da bulundurulabilir.
Peki, Anne Çantasında Neler Olmalı?
Bebeğin ihtiyaçlarını çantaya koyduktan sonra anne için gerekli tüm malzemeler de buraya yerleştirilmeli. Anne bebek hastane çantası, annenin ve bebeğin ihtiyaçları için ister tek ister iki ayrı adet olarak hazırlanabilir. Şimdi bakalım, anne çantasında neler olmalı.
Anne İhtiyaç Listesi
- En az iki adet gecelik (sezona göre yazlık ya da kışlık)
- En az iki adet pijama takımı (sezona göre yazlık ya da kışlık)
- Fotoğraf çekimi için lohusa tacı ve lohusa kıyafetleri
- Yine fotoğraf çekimi için makyaj malzemeleri
- Terlik
- Diş macunu ve fırçası
- Çokça külot
- Kirli çamaşır poşeti
- Göğüs ucu kremi
- Süt pompası
- Emzirme sutyeni
- Hırka
- Çorap
- Hijyenik petler
- Tarak, toka
- Şarj aleti
- Hastanede kalış süresine göre havlu, şampuan, saç kurutma makinesi
- Nüfus cüzdanı ve gebelikte yapılan tetkikleri içeren rapor
- Taburcu olduktan sonra giyilecek kıyafetler
- İkramlıklar
Anne ihtiyaç listesini de açıkladığımıza göre sırada, doğum çantası hazırlarken dikkat edilmesi gereken ipuçları yer alıyor.
Doğum Çantası Hazırlarken Dikkat Edilecekler
Doğum çantası hazırlarken anne bebek ürünlerinin özenle seçilmesi son derece önemli. Özellikle anne ürünlerinde bazı noktalara dikkat ettiğinizde hastanede geçirdiğiniz süre boyunca rahat edebilirsiniz. Bakalım, doğum için çanta hazırlama sürecinde nelere dikkat etmeliyiz.
Düğmeli Gecelik ve Sabahlıklar: Doğum çantasına koyacağınız pijama ve geceliklerin düğmeli ve kolay açılabilir olması, bebeğinizi sık aralıklarla emzirmeniz gerekeceği için önem taşıyor. Zaten bu geceliklerin içine de emzirme sutyeni giyeceğiniz için işiniz kolay.
Süt Pompası Çeşitleri: Süt sağma pompaları, doğum sonrası hayat kurtaran ürünlerden. Ancak bunları seçerken iki farklı model olduğunu bilin: Elle çalıştırılan manuel süt pompaları ve otomatik sağım yapan elektrikli süt pompaları. Her ikisi de aynı görevi görmekle beraber farklı fiyatlara sahip. İhtiyacınıza göre bir modele yönelerek doğru seçimi yapmanız mümkün.
Biberon Seçimi: Yukarıda da bahsettiğimiz üzere biberon, doğum çantasında bulunması gereken ürünlerden. Ancak bu biberonların yenidoğanlar için özel üretilen modellerden biri olması gerekiyor. Aksi halde bebeğinizin biberonu minicik ağzıyla kavraması zorlaşacaktır.
Zorunlu İhtiyaç Oto Koltuğu: Oto koltuğu, yenidoğan bebekleri hastaneden çıkarıp eve götürürken yasal olarak gerekli ürünlerden. Bu koltuk olmadan bebeğinizi aracınızla evinize götürmeniz yasak. Dolayısıyla oto koltuğu satın alırken de 0-4 ya da 0-6 yaş için kullanılabilen modellere yönelmeniz, bu ürünleri uzun süreli kullanmanıza yardımcı olacaktır.
Bebek Bezi Ölçüsü: Bebek bezi de hastane çantası hazırlama listesinin demirbaşlarından. Ancak bu bezleri çok önceden almamanızı tavsiye ederiz. Bebeğin son aylardaki kilosuna bakılarak doğum kilosunu tahmin etmek mümkün. Bu sayede bebeğinizin kullanabileceği bebek bezini en uygun ölçüde alarak hastane çantasına yerleştirebilirsiniz.
Bebek Kıyafetlerinin Kalitesi: Bebeğinizin doğduğu andan itibaren giyeceği kıyafetleri satın alırken, bu ürünlerin tamamen pamuklu olmasına özen göstermelisiniz. Zira bu kıyafetler polyesterden uzak ve hava alan yapışıla bebeklerin hassas teni için en uygun çeşitlerdir. Ayrıca bu kıyafetlerin çantaya konmadan önce yıkanıp ütülenmesi ve etiketlerinin kesilmesi de yapılması gerekenler arasında. Unutmayın ki bebeğiniz ne kadar rahatsa siz de o kadar rahat olacaksınız. Bu sebeple, bebek kıyafetlerinin kalitesine ve hijyenine ekstra özen göstermenizde fayda var.
Tasarruf için Fiyat Araştırması Yapın!
Doğum için hastaneye gittiğinizde hem bebeğiniz hem de sizin için yanınızda olması gerekenlerin listesini bitirdik. Son olarak size faydalı olacağınız düşündüğümüz bir başka listeyle yazımızı sonlandırabiliriz.
Doğum çantasına koyacağınız temel ürünlerin en uygunlarını bulup satın almanız için göz atabileceğiniz bağlantıları aşağıda görebilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin!
Göğüs Pompaları https://www.akrep.com/anne-bebek-oyuncak/gogus-pompasi
Body, zıbın https://www.akrep.com/anne-bebek-oyuncak/kiz-bebek-body-zibin
Bebek bezi https://www.akrep.com/anne-bebek-oyuncak/bebek-bezi
Cam Biberon https://www.akrep.com/anne-bebek-oyuncak/cam-biberon
Bebek Maması https://www.akrep.com/anne-bebek-oyuncak/bebek-mamasi
Oto Koltuğu https://www.akrep.com/anne-bebek-oyuncak/oto-koltugu
Alt Açma minderi https://www.akrep.com/anne-bebek-oyuncak/alt-acma-pedi-minderi
Hamile iç giyim ürünleri https://www.akrep.com/anne-bebek-oyuncak/ic-giyim
Hamile elbiseleri, tulumları ve etekleri https://www.akrep.com/anne-bebek-oyuncak/elbise-tulum-etek
Siz de tüm bu tüyolara dikkat ederek kendi doğum çantanızı en ekonomik şekilde hazırlayabilirsiniz. Zamanı geldiğinde listenizi oluşturun ve çantanızı hazırlamaya başlayın. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız anda tüm ihtiyaçlarınız yanınızda olsun!
Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın: