Şehir hayatındaki en önem verilen ve aranılan mekanlar arasında yer alan bahçeler, iyi bakıldığında sizi her yönden mutlu edebilecek bir sihre sahip. Muntazam biçilmiş çimler, parlak renkli çiçekler, yerli yerinde ağaçlar ve mekanın tarzına uyumlu aksesuarlarla bahçe bakımı hakkında bilmeniz gereken pek çok bilgiye bu yazımızda ulaşabilirsiniz. Bahçe bakımı nasıl yapılır, sorusuna ayrıntılı cevapları bulmak için okumaya devam edin!
Adım Adım Uygulama: Bahçe Bakımı Nasıl Yapılır?
İster evinizde ister çalıştığınız mekanda, yemyeşil bahçeye açılan bir kapınız olsun isterseniz, yazının bu bölümünü dikkatle okumanızı öneririz. Zira bu bölümde bahçe bakımında püf noktaları nelerdir, konusunu sizin için detaylandırıyoruz. Toprağın havalandırılması, gübreleme, sulama, ağaç budama, çiçek bakımı, ilaçlama, doğru toprak kullanımı, çim biçme ve daha pek çok başlığı göz önünde bulundurarak bahçenizde harikalar yaratmak elinizde. Hazırsanız başlayalım!
Bahçedeki İyileştirme Gereken Alanları Tespit Edin
Bahçe bakımına başlamadan önce alandaki kötü durumda olan bitkileri ve mekanları belirlemek, size bakım esnasında zaman kazandırması bakımından son derece önemli. Toprağın yumuşaklığı, çimlerin şekli ve uzunluğu, ağaçların dal ve yaprak durumu ve daha pek çok konu, önceliklendirilmeyi bekliyor olabilir. Dolayısıyla siz siz olun, bahçe işlerine başlamadan önce bir yapılacaklar listesi çıkarın. Sonrası kolay!
Toprağı Havalandırmayı İhmal Etmeyin!
Tıpkı insanlar ve diğer canlılar gibi toprak da nefes alıyor. Üstünün yabani otlarla kaplı olması, kuruması ve sertleşmesi onun toprağın hava almasının önündeki engellerden sadece birkaçı. Dolayısıyla elinizdeki işlerden biraz zaman ayırıp bahçenizdeki toprağı bir çapa ya da gerekli bir bahçe ekipmanıyla nazikçe çapalayabilirsiniz. Bunu yaparken bitkilerin köklerine zarar vermemeye de özen gösterin. Toprağın yüzeyden 8 cm’lik kısmını etkileyecek kadar çapalama yapsanız yeterli.
Temizlik Şart
Bahçe temizliği, ev temizliğine benzer. İç alanların hijyenik olması kadar dış alanların da temizliği mühim. Bunun içinse çimlerdeki yabani otların temizliği ile başlayabilirsiniz. Daha sonra bitkilerdeki ölü yaprakları ve kesilmesi gereken dalları hallettikten sonra işiniz epey azalacaktır.
Doğru Sulama Bahçe Bakımının Olmazsa Olmazlarından
Toprağı besleyen su, güneşle birlikte onun canlı ve üretken olabilmesinin önemli bir kaynağını oluşturuyor. Siz de bahçenize gerekli zamanlarda ve gerektiği kadar su vererek onun sağlığını korumasına yardımcı olabilirsiniz. Bahçe sulama için en iyi zamanın akşamüzeri olduğunu hatırlatmak isteriz. Ayrıca bahçeyi sularken çiçeklerin ve bitkilerin yapraklarından ziyade köklerinin sulandığından da emin olmalısınız. Böylece yapraklarda oluşabilecek küfe bağlı hastalıkları önlemiş olursunuz.
Muntazam Çimler
Bahçe bakımında püf noktalar arasında yer alan çim biçme işlemi, belli aralıklarla tekrarlanması gereken işlerden. Doğru ekipmanı kullandığınızda eğlenceli bile olabilen bu iş, bahçenizin son derece muntazam görünmesinin yolunu açıyor. Çimleri, sıcak aylarda, ayda iki kere, daha serin aylarda ise ayda bir kere biçmeniz kafi. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken konu, çok derine inmemek. Çimlerin üçte birine kadar biçmek, sararmaların önüne geçeceği için öneriliyor. Ayrıca senede bir kere çimlerin havalandırmasını yapmak da oldukça yararlı bir uygulama. Bu işlemi sivri çubukları her on adımda bir toprağa 10 cm kadar batırarak kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Ağaç Budama
Ağaç budama işlemi çoğunlukla ılık mevsimlerde yapılır. Özellikle Ege ve Akdeniz gibi kışların çok da soğuk geçmediği bölgelerde ağaçlarınızı sonbaharda budayabilirsiniz. Eğer daha soğuk bir memleketteyseniz, ağaçların donup zarar görmemesi adına budamayı, havaların ılımasını bekledikten sonra yapabilirsiniz. Bu arada ağaç budaması dört farklı amaçla yapılıyor.
- Şekil Budaması: Fidanlar dikildikten verim zamanı gelinceye kadar yapılan şekillendirme işlemidir.
- Ürün Budaması: Ağaçtaki kuru ve verimsiz dalların alınarak ürünün sağlıklı büyümesini sağlama işlemidir.
- Gençleştirme Budaması: Yaşlanan meyve ağaçlarının daha verimli hale gelmesi için yapılan işlemdir.
- Ölü Dal Budaması: Adından da anlaşılacağı üzere bitkilerdeki cansız kısımların kesilerek ayrılması işlemidir.
İlkbahar bahçe bakımı nasıl yapılır?
Tıpkı kış uykusuna yatan hayvanlar gibi bitkiler de soğuk aylarda dinlenmeye çekiliyor. Dolayısıyla yeniden uyandıklarında bazı ihtiyaçlarının karşılanması ve bakımlarının yapılması şart. Özellikle mart sonu nisan başı önerilen ilkbahar bahçe bakımı nasıl yapılır, konusunu bu bölümde sizin için detaylandırıyoruz.
- İlkbaharda uyanan bitkilere, onların besin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte olan N-P-K gübre verilmesi gerekiyor. Bu dönemde bitkilerin azota olan gereksinimleri dolayısıyla azot bakımından zengin diğer gübreler de işinizi pekala görecektir.
- Yukarıda da belirttiğimiz gibi ilkbahar mevsimi, bahçe bakımınızın bir parçası olan ağaç budama işini yapmak için en uygun zaman.
- Ayrıca çiçeklerin aşılaması da bu dönemde yapılırsa iyi olur. Gerekli olan aşılama malzemelerinin mart ve nisan aylarında temin edilmiş olmasında fayda var.
- İlkbahar, bitkilerin uyanmasıyla birlikte böceklerin de uyanma zamanı. Dolayısıyla çiçeklerinizin veya ekinlerinizin bazı böcekler ve mantarlar tarafından zarar görmesini istemiyorsanız, ilaçlamayı ihmal etmeyin. Aman dikkat diyelim!
- Çimli bölgeleri her hafta biçmelisiniz. Çimler için ideal kesme uzunluğu 8 cm’dir. Yani çimleriniz 8 cm uzunluğunda olduğunda onları 4 cm’ye kadar kesebilirsiniz.
- İlkbaharda bitkilerin yerleri değiştirilmez ve yeni bitkiler ekilmez. Bu işlemleri daha sonraya bırakın.
- Ayrıca toprakta tırmıklama yöntemini kullanarak toprağın hava almasını tıpkı cildimiz gibi ölü derilerden kurtulmasını sağlamalısınız.
- İlkbahar bahçe bakımı adımlarından bir diğeri ise yabani ot kontrolü. Kimyasal tekniklerin yanı sıra fiziksel teknikleri de kullanmayı ihmal etmeyin!
Kışın Bahçe Bakımı Nasıl Yapılır?
Kışın bahçe bakımı da tıpkı ilkbaharda olduğu gibi bitkilerinizin canlı şekilde mevsimden mevsime aktarılabilmesi adına oldukça önemli. Bu mevsimde bahçenizde yağışların artmasıyla çoğalan yabani otlardan kuruyup dökülen dallara kadar yapacak çok iş var.
- Budama yapılmalı. Yaşlı, kuru veya hasta bitkilerin, gelişimlerini engelleyecek bölümlerinin kesilerek ayıklaması anlamına gelen budama işlemi, bahçe bakımındaki en önemli işler arasında yer alıyor. Yalnız bu aşamada işi bilen birine devretmek çok önemli. Gelişigüzel yapılan budamalar, bitkinize düşündüğünüzden daha çok zarar verebilir. Şekil budamaları, gençleştirme budamaları ve ölü dal budamaları kışın yapılabilecek budama türleri arasında bulunuyor.
- Gübreleme de kış mevsiminde bahçe bakımında yapılması gereken işlemlerden. Aslında hala durgunluk döneminde olmalarına rağmen, bitkilerinize besin takviyesi yapmak iyi olacaktır. Burada dikkat edilecek konu, yaz ayında kullanılan azotlu gübrelerin aksine, potasyumlu gübrelerin kullanılması olacaktır. Bu sayede çimli alanların etkili beslenme işlemi gerçekleştirilebilir.
- Bitkilerinizin kök boğazının sıcak tutulması, onların donmasını önlemek için iyi bir yol olabilir. Bitkinin boyuna göre farklı büyüklüklerdeki kalın viniller kullanarak bitkileri sarmayı deneyin!
- Toprağın su tutma kapasitesini dışında kalan fazla suyun tahliyesi anlamına gelen drenaj da kışın bahçe bakımının önemli aşamalarından. Yağışların arttığı bu dönemde fazla su, bitkilerinizin çürümesine yol açabileceği için etkili bir bahçe drenaj sisteminizin olması faydalı olacaktır.
- Dolayısıyla bu mevsimde fazlaca sulama yapmaya gerek yok. Doğanın su konusunda bonkör davrandığı kış mevsiminde sulama işlemini ihtiyaca bağlı olarak ayarlayabilirsiniz. Saksılardaki ve kapalı alanlardaki bitkilerse bu dönemde rahatlıkla sulanabilir.
- Eğer bahçenize sürekli gölgede kalan saksı bitkileri bulunuyorsa, ayda iki kere yerlerini değiştirerek onların da gün ışığından faydalanmasını sağlamalısınız. Onun dışında tüm saksı bitkilerinin kışın her iki haftada bir tamamen döndürülerek güne ışığına bakmaları gerekiyor.
Ayrıca evdeki mobilyalarınızı boyayıp bahçenizde değerlendirmek istiyorsanız, Evde Mobilya Boyaması Nasıl Yapılır? konulu yazımızdaki ipuçlarından faydalanarak harikalar çıkarabilirsiniz.
Pingle: Balkon Dekorasyonları ile Güzelleşen Mekanlar - Akrep Blog