Son yıllarda popülerliği artan teraryum doğanın güzelliklerini evinizde sergilemenize yardımcı oluyor. Adeta minyatür bir bahçe yaratabilmenize olanak sağlıyor. Teraryumlar, bir kavanoz ya da fanus içerisinde bitkilerin birleştirilmesiyle oluşuyor. Böylece doğada ilginizi çeken bitkileri bu kara akvaryumunun içinde sergileyebilmenize de yardımcı oluyor. Çoğu yerde yüksek fiyatlara satılan teraryumları yapmak aslında çok kolay. Siz de teraryum yapmak istiyorsanız ama nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız teraryum yapımı ile ilgili detaylara yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
Teraryum Nedir?
Teraryum hakkında merak edilenlerden biri de teraryum nedir sorusu. Teraryum, Latince kökenli bir kelime olup anlam itibarıyla toprak ve akvaryum anlamına geliyor. Yani kısaca toprak akvaryumu da denilebilir. Fanuslar kullanılarak yapılan teraryumlar yeşilliklerin ve çiçeklerin dekorasyonu sonucu ortaya çıkıyor. Cam veya şeffaf plastik kap içerisine bitkilerin yerleştirilmesiyle küçük bir ekosistem oluşturuluyor. Ekosistemin oluşturulduğu kap bitkilerin büyümesini ve gerekli olan besin ve su ihtiyaçlarını içeride tutarak bitkilerin gelişiminde rol oynuyor. Bitkilerin yaşam döngüsünü gözlemleyebilmeyi de sağlıyor. Farklı boyutlarsa ve tasarımlarda üretilen teraryumlar kişisel zevklere göre şekilleniyor. Genellikle dekorasyon amaçlı kullanılan teraryumlar en çok tercih edilen hediyelerden biri de. Siz de teraryum yaparken dilediğiniz şekilde dekore edebilir, istediğiniz kara akvaryumunu oluşturabilirsiniz.
Teraryum Nasıl Yapılır?
Kendi zevkinize uygun teraryum yapabileceğiniz biliyor musunuz? Teraryum yapımı zor gibi görünse de aslında oldukça keyifli bir süreci bulunuyor. Çeşitli bitki ve yeşillikleri kombinleyebileceğiniz teraryumlar ile birlikte küçük bir orman yaratabilirsiniz. Bu noktada da en çok sorulan sorulardan biri de teraryum nasıl yapılır sorusu. Adım adım teraryum yapım aşamalarını gelin beraber bakalım.
Teraryum İçin Gerekli Malzemeleri Toplayın
Teraryum yapımının ilk aşaması gerekli olan malzemeleri tamamlamak. Teraryum malzemeleri kısaca şu şekilde sıralanabilir:
- Dilediğiniz şekilde cam, şeffaf bir fanus. Fanus yok ise geniş bir kavanoz veya farklı şeffaf bir kapta kullanabilirsiniz. Tercihen cam bir kap olması önemli bir detay.
- Teraryum içerisine yerleştireceğiniz teraryum bitkileri.
- Çakıl taşı
- Torf
- Aktif karbon veya mangal kömürü
- Uzun bir cımbız
- Sulama için sprey uçlu şişe
- Dekoratif süsler
Verilen tüm malzemeleri tamamladıktan sonra teraryum yapımına geçebilirsiniz.
Fanusunu Güzelce Yıkayın
Malzemeleri fanusun içine yerleştirmeden önce fanusun içini iyice yıkayın. Böylece cam kabınızın temizliğinden emin olabilirsiniz. Yıkadığınız kabı tamamen kuruyana kadar kuru bir bezle silebilir ya da kurumaya bırakabilirsiniz.
Çakıl Taşlarını Yerleştirin
Geldik malzemelerdeki ilk yerleşime. Tamamen kuruyan kabın içerisine çakıl taşlarını yerleştirebilirsiniz. Çakıl taban suyun drenajını sağlayarak birikmesini engelleyerek bitkilere aktarımını kolaylaştırıyor. Dolayısıyla homojen bir şekilde dağılımını sağlamak önemli. Yaklaşık 2 ile 2,5 cm kalınlığında bir taban oluşturabilirsiniz.
Aktif Karbon Veya Kömür Ekleyin
Sıra geldi aktif karbon veya mangal kömürünü eklemeye. Çakıl taşlarından oluşturduğunuz taban üzerine aktif karbon veya kömür ekleyebilirsiniz. Bu malzemeler kap içerisinde oluşabilecek bakterileri engellemesi için kullanılıyor. Teraryumun böceklenmemesi ve kötü kokuların oluşumunu önlüyor. Aynı zamanda teraryum için kullanacağınız toprağın uzun süre sağlıklı kalmasını sağlayarak uzun süre boyunca ilk günkü halini koruyabiliyor.
Toprağı Ekleyin
aktif karbon veya kömürü de yerleştirdikten sonra sıra geldi teraryum toprağını koymaya. Teraryum için genellikle torf toprağı kullanılıyor olup aktif karbon üzerine toprağı ekleyerek hafif dokunuşlar ile düzeltin. Kabın içerisinde eşit dağıldığına dikkat edin. İçerisinde organik maddeler barındırdığı için zengin bir içeriğe sahip olan torf, bitkilerin iyi koşullar ve sağlı bir şekilde büyümesine yardımcı olması açısında tercih ediliyor.
Bitkileri Yerleştirmeye Başlayabilirsiniz
Uygun tabanı hazırladıktan sonra bitkilerinizi yerleştirebilirsiniz. Seçtiğiniz bitkileri dilediğiniz şekilde bitki köklerine zarar vermeden toprağa gömebilirsiniz. Gömme işlemi öncesinde torf üzerinde küçük çukurlar açarak ekme işlemini kolaylaştırabilmeniz mümkün. Fakat bu noktada da dikkat etmeniz gereken açtığınız çukurun kömür katmanına denk gelmemesi. Geldiği takdirde bitkilere zarar vererek ölmesine neden olabilir. Tüm bunlara dikkat ederek bitkileri farklı yüksekliklerde ve farklı bitkilerle kombinasyon oluşturarak ekebilirsiniz. Böylece görsel açıdan da şık bir teraryum yaratmış olursunuz.
Dekoratif Süslerle Teraryumunuzu Tamamlayın
Bitkilerinizin ardından teraryumunuzun daha şık bir görünme kavuşabilmesi için dekoratif süslerden yararlanabilirsiniz. Böylece fanus daha zengin bir görünüme kavuşabilir. Dekoratif taşlar, minyatür figürler, küçük objeler gibi çeşitli dekorasyon ürünlerin yerleştirebilirsiniz. Bu noktada yaratıcılığınız devreye girerek hayalinizdeki teraryumu yaratabilirsiniz.
Sulama Ve Bakım
Dekorasyon işlemi de bittikten sonra sprey uçlu bir sulama şişe ile teraryumunuzu hafifçe sulayın. Sprey şişe kullanılmasının nedeni sulama esnasında teraryum içinde su oluşmasını önlemek. Aynı zamanda fazla sulamaktan da kaçınılması gerekiyor. Tek yapmanız gereken teraryum içinde nemli bir ortam oluşturmak. Böylece sağlıklı bir büyüme ortamı oluşturabilirsiniz. Teraryumunuzun düzenli bir şekilde bakımını yapmakta oldukça önemli. Bunun için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunuyor:
- Doğrudan güneş ışınlarının altına konulmaması gereken teraryumunuzu aydınlık bir alanda muhafaza etmeniz yeterli. Eğer teraryum içinde yosunlar varsa bu size doğrudan güne maruz kaldığını gösterir. Bu gibi bir durumla karşılaştığınızda yerini değiştirerek yosunları temizlemeniz yeterli.
- Teraryum içinde birden farklı olması açısından sulama zamanları da farklılık gösteriyor. Bunun için kaktüsleri ayda 1 diğer bitkileri haftada 1 olacak şekilde sulayabilirsiniz. Toprağı elinizle kontrol ederek kuru olduğu takdirde sprey sulama şişesi ile sulayabilirsiniz. Eğer kap içerisindeki camlarda buhar oluşuyor ise bu çok fazla sulama yaptığınızı belirtiyor. Dolayısıyla sulama sıklığınızı azaltmalısınız.
- Teraryum topraklarının belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekiyor. Bu süre 1,5 – 2 yıl olup iki yılın sonunda yenilenmesi bitkilerin gelişimi açısından önemli. Bunun yanında toprakla farklı bitkiler ya da yabani otlar çıkmaya başladığını da gözlemliyorsanız kısa zamanda değiştirmeniz gerekiyor anlamına geliyor. Toprağın temiz tutulması teraryum bakarken dikkat edilmesi gerekenler arasında.
Teraryum Yaparken Kullanabileceğiniz Bitkiler
Teraryum yapmak istiyor ama hangi teraryum bitkisini kullanacağınızı bilmiyorsanız işte cevabı burda! Teraryum yaparken kişisel zevklere bağlı olarak pek çok bitki kullanıyor. Bunlar arasında en çok sukulent çeşitleri yer alıyor. Yapay bitkiler kullanılabilse de çoğunlukla canlı teraryum bitkileri tercih ediliyor. Böylece oluşturduğunuz küçük ekosisteminizde bitkilerin gelişimini gözlemleme fırsatı yakalayabilirsiniz. Teraryum yaparken kullanabileceğiniz bitki çeşitlerinden bazıları aşağıda veriliyor olup buraya sıralayamadığımız daha pek çok çiçek çeşidi de bulunuyor.
- Kaktüs
- Sukulent
- Arapsaçı
- Eğrelti otu
- Fitonya
- Japon şemsiyesi
- Küçük (minyatür) menekşe
- Yosun
- Para ağacı
- Fittonia (sinirli bitki)
- Tillandsia (Hava Bitkisi)
- Pilea
- Peperomia
- Selaginella
Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın: