Kişisel bakımda büyük bir öneme sahip olan vitaminler, pek çok farklı çeşidiyle farklı özelliklere sahip olarak cilde fayda sağlar. Bu sebeple sağlığını ve bakımını dikkate alan herkes vitamin ve minerallerin cilt bakımı rutinindeki yerini önemser. Retinoller de bu yararlı maddelerden biri. A vitamini ve A vitamini türevleri olarak da bilinen, vücudun birçok farklı dokusunda görev yapan kimyasallar olarak açıklanan retinol nedir, nasıl kullanılır, cildimize nasıl fayda sağlar, yazının ilerleyen bölümlerinde hep birlikte öğreneceğiz. Öncelikle bu yararlı malzemenin detaylı tanımını yapıp sonrasında onunla ilgili merak edilenlere değineceğiz. Hazırsanız başlıyoruz!
Retinol Nedir? Ne İşe Yarar?
Retinoidlerin en yaygın olarak bulunan bir formu olan retinoller, A vitamini türevidir ve vücutta doğal yollarla yer alır. Cilt sağlığı bakımından büyük bir öneme sahip olan retinoller, retinoidlerin birinci nesil türevleri arasındadır. Vücutta pek çok farklı işlevi bulunan retinol, hayvansal ve bitkisel formda olabilir. Hayvansal ürünlerde bulunanlar retinol, retinal ve reinoik asit; bitkisel ürünlerde bulunanlar ise alfa-karoten ve beta karoten olarak adlandırılır. Aşağıdaki listede retinol içeren hayvansal ve bitkisel besinlerin bazılarını görebilirsiniz.
Retinol İçeren Hayvansal Besinler
- Peynir
- Süt
- Yoğurt
- Yumurta
- Karaciğer
- Yağlı balıklar
- Havyar
Retinol İçeren Bitkisel Besinler
- Ispanak
- Brokoli
- Lahana
- Pazı
- Kırmızı biber
- Domates
- Havuç
- Şalgam
- Tatlı patates
- Mango
- Greyfurt
- Kavun
- Kayısı
Retinol Ne İşe Yarar?
Peki, retinol ne işe yarar? Bu sorunun cevabının maddeler halinde aşağıda bulabilir, bu vitaminin cilde faydalarını öğrenebilirsiniz.
- Kırışıklıkları azaltır: Retinol, ciltteki kolajen üretimini artırarak ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltmaya destek olur. Ayrıca, cildin sıkılığını artırarak yaşlanma belirtilerini de gözle görünür oranda önleyebilir.
- Cilt tonunu düzenler: Retinol, cilt hücrelerinin yenilenmesini artırarak cilt tonunu düzenleyebilir. Ciltteki kahverengi lekeleri, güneş hasarını ve diğer pigmentasyon problemlerini azaltmak konusunda önemli bir destek görevi görür.
- Akneyi önler: Retinol, gözenekleri temizleyerek akne ve sivilce oluşumunu önleyebilir. Ayrıca, cildin yağ dengesini düzenleyerek ciltteki yağlılık sorunlarını da azaltabilir.
- Cilt elastikiyetini artırır: Retinol, ciltteki elastikiyeti artırarak cildin daha genç ve sıkı görünmesini sağlamaya yardımcı olur.
- Antioksidan özellikleri vardır: Retinol, antioksidan özellikleri sayesinde serbest radikallerin neden olduğu cilt hasarını azaltabilir.
Yukarıda da gördüğünüz üzere retinolün faydaları saymakla bitmez, ancak kullanmadan önce doktorunuza danışmanız ve doğru dozajı belirlemeniz önemlidir. Ayrıca, retinolün bazı yan etkileri olabilir, bu nedenle kullanımına başlamadan önce doktorunuzla konuşmanız önemlidir.
Retinol Nasıl Kullanılır?
Tüm bu bilgilerden sonra sırada retinol nasıl kullanılır, sorusunun cevabını verebiliriz. Tüm vitamin, mineral, ilaç ve takviye gıdaları kullanırken olduğu gibi retinol kullanmadan önce de uzman bir hekime danışarak ondan, size özel bir reçete önermesini isteyebilirsiniz. Aşağıda retinol kullanımı ile ilgili genel bilgileri bulabilirsiniz.
- Doğru ürünü seçin: Retinol, birçok farklı kozmetik üründe bulunur. Cildinizin tipine ve ihtiyacına uygun olan bir ürün seçmeyi ihmal etmeyin.
- Cildinizi temizleyin: Retinol de tıpkı diğer kozmetik ürünler gibi cildinize daha iyi nüfuz etmesi için temiz cilt üzerine uygulanmalıdır. Ürünü, yüzünüzü nazikçe temizleyerek ve kurulayarak uygulamaya hazırlanın.
- Sabırlı olun: Ciltteki değişiklikleri görmek, zaman alabilir. En az 3-4 hafta düzenli retinol kullanımından sonra sonuçları görmeye başlayabilirsiniz.
- Dozajı doğru belirleyin: Retinolün güçlü bir bileşen olduğu unutulmamalıdır. Dozajı doğru belirleyerek size özel bir kullanım oranı ile ilerlemeyi unutmayın. Özellikle ilk kez kullanıyorsanız düşük dozajlarda başlamak ve miktarı zamanla artırmak en iyisidir.
- Nemlendirici kullanın: Retinol, cilt tipinize bağlı olarak cildi kurutabilen bir bileşen olabilir. Bu nedenle, retinol uygulamasından sonra nemlendirici kullanmak oldukça önemli.
- Ambalajında belirtilen zamanlarda kullanın: Retinol, özellikle güneşe maruz kaldıktan sonra ciltte hassasiyete neden olabilir. Bu nedenle, ürünü yatmadan önce uygulamaya özen gösterin.
Retinolün Özellikleri
retinol özellikleri ve faydaları kişiden kişiye ve farklı cilt tipleri üzerinde değişiklik gösterebilir. Ancak yine de bu maddenin en yaygın özelliklerini aşağıdaki listede görmeniz mümkün.
- Anti-aging özellikleri: Retinol, ciltteki kolajen üretimini artırarak kırışıklıkları ve ince çizgileri azaltmaya yardımcı olur. Cildin sıkılığını artırdığı için de yaşlanma belirtilerini minimize etmede etkili olduğu iddia edilir.
- Akne önleyici özellikleri: Retinol, gözenekleri temizleyerek akne ve sivilce oluşumunu önleyebilir. Ayrıca, cildin yağ dengesini düzenleyerek ciltteki yağlanma sorunlarını da azaltmada destekleyici görev üstlenir.
- Antioksidan özellikleri: Retinol, antioksidan özellikleri sayesinde serbest radikallerin neden olduğu cilt hasarını azaltarak cildinizin daha sağlıklı görünmesine yardımcı olur.
- Cildin nem dengesini koruyucu özellikleri: Retinol, ciltteki nem dengesini korumaya yardımcı olabilir. Bu özelliği sayesinde cildin nemli kalmasını ve daha parlak görünmesini sağlayabilir.
- Cilt hücrelerinin yenilenmesini artırıcı özellikleri: Retinol, cildin yenilenmesini artırarak daha pürüzsüz, genç ve sağlıklı bir cilt görünümü sağlayabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Retinol kaç yaşında kullanılmalı?
Retinol, çoğunlukla anti-aging maksatlı kullanıldığı için 35 yaş ve üzeri kişilerde sıklıkla tercih edilmektedir.
Retinol göz çevresinde kullanılır mı?
Retinolün, son derece hassas olan göz çevresinde kullanımı önerilmemektedir. Ancak özel olarak formüle edilmiş retinol içeren ürünleri, göz çevresi için tercih edebilirsiniz.
Retinol ne zaman kullanılır?
Retinol içeren kozmetik ürününü, ambalajında belirtilen zamanlarda uygulayabilirsiniz.
Retinol ve C vitamini birlikte kullanılır mı?
Evet, C vitamini ve retinolü birlikte kullanabilirsiniz.
Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın: