Her gün onlarca kez açıp kapattığımız, içinde taptaze yiyeceklerimizi koyduğumuz buzdolabımız, mutfağın en değerli elemanlarından. Buzdolabımız ne kadar temiz ve düzenliyse, yiyeceklerimizin tazeliği de hijyeni de bir o kadar yerinde demektir. Ayrıca hijyenin yanı sıra buzdolabını açtığımızda yayılan kötü kokular da buzdolabı temizliğinin ne kadar mühim olduğunun bir kanıtı.
Mutfağını seven ve hijyenine özen gösterenlerin en büyük isteği, buzdolaplarını ilk aldıkları günkü kadar temiz görmek. Düşünsenize, buzdolabınızı temizliyorsunuz ve ardından buzdolabının dış yüzeyinde kendi yansımanızı görüyorsunuz. Bu harika bir his! İşte o anda temizliğin hakkını verdiğiniz için kendinizi alkışlayabilirsiniz. Peki buzdolabı nasıl temizlenir? İçi dışı tertemiz bir buzdolabı için bu değerli beyaz eşyanın her bölümünün nasıl temizlenmesi gerektiğini ayrı ayrı inceledik. Konu hakkında detaylı bilgi almak için buyurun yazımızın devamını okumaya!
Buzdolabı Buzluğu Nasıl Temizlenir?
Buzluk kısmı, buzdolabının hazinesidir, demek herhalde yanlış olmaz. Bu kısım, gıdaları ileriye dönük saklamak amacıyla herkesin sıklıkla kullandığı yer. Donmuş etler, sebzeler veya meyveler buzlukta depolanır ve daha sonra kullanılmak ve leziz tarifler hazırlamak için hazine sandığından çıkarılır. Şimdi, buzdolabı buzluğu nasıl temizlenir, öğrenmeye hazır mısınız?
Dediğimiz gibi, buzluk kısmı dondurulmuş yiyeceklerin depolandığı alan. Bu sebeple buzdolabının tüm diğer kısımları gibi burada da kullanacağımız temizlik malzemelerine dikkat etmemiz şart. Eğer piyasadaki temizlik maddelerini kullanmayı tercih ediyorsanız, organik olanları seçmenizde fayda var. Böylece kimyasala mümkün olduğunda az maruz kalarak buzdolabı buzluğu temizliğini gerçekleştirebilirsiniz. Ancak biz sizin için en doğal yolu seçtik. Her evde bulunan gıda malzemeleriyle buzdolabı temizliği nasıl yapılır, öğrenelim.
İhtiyacınız Olan Malzemeler: Sirke, karbonat, fısfıslı bir şişe ve su
- Edindiğiniz fısfıslı şişe içine bir miktar su koyarak işe başlayın.
- 1 yemek kaşığı sirke ve 1 yemek kaşığı karbonatı bu şişedeki suyun içine ekleyin.
- Tüm karışımı iyice çalkalayarak malzemelerin birbirine geçmesini sağlayın.
Şimdi elinizde çok güçlü bir temizlik aracı var. Bu fısfıslı şişeyle, içini boşalttığınız buzluğun her yerine karbonat ve sirke karışımını fışkırtın. Sünger yardımıyla sildiğiniz buzluğu, bu şekilde temizlemenin en güzel yanı, daha sonrasında durulamanıza gerek olmaması. Ne kadar kolay ve sağlıklı, değil mi?
Buzdolabı Koku Filtresi Nasıl Temizlenir?
Aslında buzdolabı koku filtresi, buzdolabından gelen kokuları, siz fark etmeye başlamadan önce filtreleyerek size ulaşmasını engelliyor. Dolayısıyla eğer buzdolabınızın içi kokmaya başladıysa, geç kaldınız demek. Ama endişelenmeyin! Kokunun giderilmesi için filtre temizliği yapmak, bu sonucu ortadan kaldırabilir. Bunun da uzmanlar tarafından yapılması şart. Böyle bir sorun yaşıyorsanız, kullandığınız buzdolabı markasının ait olduğu servisi arayarak destek almayı unutmayın!
Buzdolabı Lastiği Nasıl Temizlenir?
Buzdolabı lastiği temizliği de buzdolabının diğer bölümleri kadar önemli. Zira bu lastik, buzdolabının kapağının ideal biçimde açılıp kapanması için gerekiyor. Peki, buzdolabı lastiği nasıl temizlenir? Aslında bu sorunun cevabı oldukça basit. Hep beraber bakalım.
İhtiyacınız Olan Malzemeler: Karbonat, su ve diş fırçası
- Kullanmadığınız bir diş fırçasını hafifçe ıslatın.
- Bir çay tabağına koyduğunuz 1 yemek kaşığı kadar karbonata bu diş fırçasını batırın.
- Buzdolabı lastiğini karbonatlı diş fırçasıyla boydan boya temizlemeye başlayın.
- Nemli bir bezle silerek son adımı tamamlayın.
Bu işlem sonrasında buzdolabı lastiği üzerinde zamanla biriken kirleri kolayca giderebileceksiniz.
Buzdolabı Arkası Nasıl Temizlenir?
Bu kısım, herhalde buzdolabı temizlemenin en zor taraflarından biridir. Buzdolabı arkası nasıl temizlenir, konusunun ilk ayrıntısı buzdolabını elektrik bağlantısından ayırmak. Fişini çektiğiniz buzdolabı, arkasını temizlemek için artık güvenli. Artık başlayabilirsiniz.
İhtiyacınız Olan Malzemeler: Nemli bir bez
- Burası buzdolabının motor kısmının bulunduğu yer olduğundan, temizlik süreci boyunca kimyasal temizleyicilerin kullanılmaması öneriliyor.
- Nemli bir bezle, bu kısımda biriken tozları almanız yeterli.
Buzdolabı İçi Nasıl Temizlenir?
Geldik kadınların en sevdiği kısma. Buzdolabı içi nasıl temizlenir? En hijyenik olması gereken bölümlerden olan buzdolabı içini temizlerken de aynı buzluk bölümünde olduğu gibi kimyasallardan uzak durmakta fayda var. Zira burada ailemizin tükettiği yiyecekler yer alıyor.
İhtiyacınız Olan Malzemeler: Sirke, karbonat, su, kova
- Orta boy bir kovanın içini suyla doldurun.
- İçine biraz sirke (4 yemek kaşığı kadar) ve karbonat (2 yemek kaşığı kadar) atın.
- İyici karıştırın.
- Sünger yardımıyla buzdolabı raflarını ve kenar duvarları silin.
Bu arada bu yöntem, buzdolabı rafları nasıl temizlenir, sorusunu da yanıtlıyor. Bir taşla iki kuş!
Buzdolabı Dışı Nasıl Temizlenir?
Buzdolabının temizliği hem içte hem dışta yapıldığında tam anlamıyla bitmiş sayılır. Dolayısıyla buzdolabı dışı nasıl temizlenir, sorusunu da yanıtlamamız şart. Ancak burada, diğer tüm kısımlarda olduğundan farklı malzemeleri kullanabilirsiniz. Yani, bu aşamada kimyasallar sahneye çıkabilir.
İhtiyacınız Olan Malzemeler: Tercih ettiğiniz bir temizlik deterjanı ve yumuşak yüzeyli bir sünger
- Süngerinize döktüğünüz deterjanla buzdolabının tüm dış yüzeyini silin.
- Ardından nemli bezle durulayın.
Böylece, buzdolabı temizliğinin sonuna başarıyla geldik. Eserinizle guru duyabilirsiniz. Tertemiz olmuş buzdolabınızı doldurmaya başlayabilirsiniz. Bu yazının sonuna gelmeden önce sizin için bir ipucu daha vermek istedik. Temizlenmiş buzdolabınızdaki yiyeceklerin taze kalmasını ve buzdolabınızın mis gibi kokmasını istiyorsanız buyurun.
Buzdolabındaki Yiyeceklerin Tazeliğini Koruması için 10 Tüyo
- Bilinenin aksine, sebzeleri yıkayarak buzdolabına koymak onlar için pek de iyi değil. Zira suyla temas eden sebzeler kısa sürede çürüyebilir. Siz siz olun, sebzelerinizi kuru halde, buzdolabın sebzeler için ayrılmış çekmecelerinde saklayın. Böylece çok daha uzun süre taze kalabileceklerdir.
- Meyveler de tıpkı sebzeler gibi kendileri için ayrılmış bölümlerde saklandığında tazeliğini koruyan gıdalardan.
- Her gün kullanılmayan ketçap, mayonez, sirke, nar ekşisi, sarımsak ve benzeri ürünler, çok fazla soğuğa ihtiyaç duymaz. Dolayısıyla bu ürünleri buzdolabı kapağındaki raflarda depolayabilirsiniz.
- Hazır alınan meyve suları veya gazlı içecekler de kapak bölümüne ait.
- Eğer birkaç gün önceden artmış yemekleriniz varsa (ki bu pek önerilmez) bunları, ağzı kapalı kaplarda muhafaza etmeniz gerekiyor. Etli yemekler, ağzı kapalı biçimde 3 ila 4 gün, zeytinyağlılar ise 5 veya 6 gün tazeliğini koruyabilir.
- Salam, sosis, sucuk gibi et ürünleri için de buzdolabın ilgili çekmecesi ideal. Eğer buzdolabınızda böyle bir çekmece yoksa, en üst rafta saklayarak soğukluğunu korumasını sağlamalısınız.
- Orta rafsa yoğurt veya krema gibi ürünleri koymak için ayrılmış bölüm.
- Sütler, buzdolabının en soğuk bölümünde olmalı. Zira bu ürünler çabuk bozulabiliyor.
- Yumurtalarınızı da her buzdolabında bulunan yumurtalık bölümüne tek tek yerleştirebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, yumurtaları, sivri ucu aşağı gelecek şekilde koymanız.
- Buzdolabınızı sık aralıklarla açıp kapatmayın. Böylece buzdolabının içi, olması gereken soğukluğu koruyabilir.
Kısaca toparlamak gerekirse:
- Buzdolabı temizliği için ilk adım, kontrol ve ön temizlik. Temizlenmesi gereken buzdolabı bölümlerini belirleyin ve hazırlığa başlayın.
- Çıkarılabilen bölmeleri iyice temizleyerek yerlerine yerleştirin.
- Temizliğe, buzdolabının iç kısmından başlayın.
- Gerekiyorsa durulayın ve kurulayın.
- Son aşamada ise çıkarttığınız besinleri buzdolabına yerleştirerek temizliği bitirin.
Güzel kokmasını sağlamak istiyorsanız, buzdolabınıza ağzı açık yiyecekler koymamaya özen gösterin. Böylece hem tertemiz hem de mis gibi kokan biz buzdolabına kavuşabilirsiniz. Bu temizlik işini ayda ya da iki ayda bir yaparak istikrarlı bir temizlik sağlamak mümkün. Şimdiden kolay gelsin!
Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın: