Teknolojinin gelişmesi görsel tasarımların da farklı bir evreye geçmesine sebep oldu. Artık görsel tasarımları yaratım sürecinde tuval ve boya fırçalarının yerini teknolojik ürünler yer aldı. Öyle ki tablet ve bilgisayar gibi teknolojik ürünler günümüzün sanat gereçleri haline geldi. Tabii bu, teknolojik cihazların doğru bir şekilde kullanılmasıyla geçerli. Dijital çizim de günümüzün sanat dallarından yalnız biri. Kendinizi uçsuz bucaksız bir ortamda sayısız renk ve fırçayla ifade etmek isterseniz dijital çizim tam size göre demektir.
Söz konusu dijital çizim olduğunda sadece ilham ve yetenek yeterli olmayabilir. Bunların yanında dijital çizim yapabileceğiniz cihazları ve programları öğrenmeniz hayal dünyanızı renklere dökebilmeniz için oldukça gerekli. Eğer siz de dijital çizim dünyasında katılarak yeteneklerinizi sergilemek istiyorsanız doğru adrestesiniz. Dijital çizim nasıl yapılır gibi sorulardan dijital çizim uygulamalarına tüm sorularınızın cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Dijital Çizim Nedir?
Dijital çizim, geleneksel kağıt ve kalem kullanmadan dijital bir cihaz veya bilgisayar aracılığıyla yapılan bir sanat çeşididir. Bu teknik, çizimlerinizi dijital ortamda oluşturulmasına, düzenlenmesine ve paylaşılmasına olanak tanır. Bu sanat türü, çeşitli dijital araçlar ve yazılımlar kullanılarak gerçekleştirilir. Günümüzde illüstrasyon gibi görsel sanat türevleri ağırlıklı olarak dijital çizim teknikleriyle gerçekleştirilir. Çünkü teknolojik araçlar ve yazılımlar çizim sırasında birçok işlemi kolaylıkla gerçekleştirebilmek için birçok özellik sunar. Yüzlerce renk seçeneği, farklı katmanlarda çizim yapma ve birleştirme olanağı, efektler ve paylaşım gibi avantajlar dijital çizim tekniğinin getirdiği sorunlar arasındadır. Yeni başlayanlar için dijital çizim tekniğine dair temel bilgilerden bahsettiğimize göre, şimdi gelin ihtiyacınız olan teknolojik donanımlara geçelim.
Dijital Çizim İçin Gereken Cihazlar
Eğer profesyonel bir dijital çizim sanatçısı olmak istiyorsanız bazı teknolojik donanımlarıyla kendinize bir çizim ortamı oluşturmanız gerekir. Çünkü her cihazın dijital üretim sürecinde bir görevi vardır. Yeteneğinizi ve hayal dünyanızı konforlu bir biçimde yansıtabilmek için ihtiyacınız olabilecekler şunlar:
- Bilgisayar veya Tablet
- Grafik Tablet veya Dijital Çizim Tahtası
- Dijital Çizim Kalemi
- Çizim ve Grafik Yazılımları
Bu cihazlar profesyonel anlamda dijital çizim yapmanız için işinizi kolaylaştıracaktır. Cihaz seçimini yaparken bütçenizi ve deneyiminizi dikkate alarak ilerleyebilirsiniz. Dijital çizim tekniğindeki ihtiyaçlarınızdan da bahsettiğimize göre şimdi dijital çizim programlarına gelebiliriz.
Dijital Çizim Uygulamaları
Dijital çizim uygulamaları bir sanatçının en önemli aracıdır. Çünkü bu programlar çizim sırasında uyguladığınız tüm teknikleri bir arada sunar. Çiziminiz için gerekli zemin, geniş renk yelpazesi, efektler ve kopyalama gibi donanımlara bu uygulamalarla ulaşabilirsiniz. Dünyaca ünlü yazılımla dijital çizim sanatçıların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmek için her geçen gün yeni özellikler sunmakta. Son zamanların en popüler dijital çizim için uygulamaları merak ediyorsanız alt başlıklarımızı inceleyebilirsiniz.
1- Adobe Illustrator
Adobe Illustrator el hünerini dijital ortamda göstermek isteyenler için biçilmiş kaftan. Vektörel çizim için gerekli ortamı sunan yazılımda grafik tasarım ve sanatsal görseller hazırlamanız için gereken tüm özellikler bulunmakta. Farklı kalınlıklardaki kalem seçenekleri, binlerce renk tonu ve otomatik birleştirme gibi donanımlardan yararlanarak dilediğiniz çizimi gerçekleştirebilirsiniz. Vektör tabanlı bir program olan Adobe Illustrator genellikle logo, ikon ve tipografi gibi tasarım türleri için tercih edilir. Sizde hazırladığınız işleri basımını gerçekleştirmek için Adobe Illustrator programını tercih edebilirsiniz. Illustrtor programı tıpkı diğer Adobe yazılımları gibi abonelik sistemiyle sunuluyor. Adobe programlarının abonelik sistemine dahil olduğunuz takdirde Illustrator programının yanı sıra Photoshop ve İndesgn gibi tasarım düzenleme programlarını da deneyimleyebilirsiniz.
2- Krita
Neredeyse her işletim sistemi için sunulan Krita tasarımcıların sıklıkla tercih ettiği açık kaynaklı bir yazılımdır. Tamamen ücretsiz olarak sunulan bu program illüstrasyon, çizgi roman ve dijital görseller oluşturmak için birebir. Krita programında yer alan özellikler dijital çizim sanatında tamamen yaratım sürecine odaklanmanız için geliştirilir. Hızlı boyama, farkılı perspektif projeksiyonları ve farklı dosya formatları oluşturabilme özellikleriyle sunulan bu programla özgürce çizim yapabilirsiniz.
3- MediBang
Popüler dijital çizim uygulamaları arasında yer alan MediBang sade tasarımı ve gelişmiş özellikleriyle öne çıkmakta. Yeni başlayanlar için dijital çizim programı olarak sıkça tercih edilen MediBang hem bilgisayar hem de tablet gibi cihazlarda kullanılabilir. Üstelik bu program bulut özelliği sayesinde çalışmalarınızı hızlı bir biçimde aktarmanıza olanak tanır. Özellikle çizgi roman ve manga gibi görsel sanat türlerini icra etmek istiyorsanız ve ilk defa dijital çizim yapacaksanız bu programı değerlendirmenizi öneririz.
4- Sketchbook
Gelişmiş çizim donanımları ve özelleştirilebilir tasarımıyla öne çıkan Sketchbook neredeyse her dönemin favorileri arasında yer alır. Hem mobil hem de bilgisayarlarda kolaylıkla kullanılabilen bu program dijital çizim tutkunlarını tatmin edebilecek hassasiyette çizim yapma olanağı sunar. Özellikle karakalem gibi doğal çizim sanatlarına ilgi duyuyorsanız Sketchbook programıyla gerçek bir çizim deneyimi yaşayacaksınız.
5- Affinity Designer
Dijital çizim maceranıza vektörel çizimle başlamak istiyorsanız Affinity Designer programı ideal bir alternatif. Tek seferlik ödeme sistemiyle tüm özelliklerini özgürce kullanma imkanı tanıyan bu yazılım, Illustratör programına göre daha hesaplı bir alternatif olabilir. Her deneyim seviyesine hitap edecek özelliklere sahip olan bu program, birçok dosya formatını destekliyor. Ayrıca fotoğraf düzenleme konusunda da oldukça başarılı bir performans sergiliyor. Tasarım ve dijital çizim yolculuğuna ekonomik bir aracıyla başlamak istiyorsanız bu programı değerlendirebilirsiniz.
Henüz yorum yok! İlk yorumu siz yazın: