Klavye
Klavye; bilgisayarların en çok kullanılan çevre birimleri arasında yer alır. Dizüstü bilgisayarların klavyeleri, cihaza entegre olarak gelmektedir. Fakat arızalanma gibi durumlarda, dizüstü bilgisayarlara da harici bir klavye bağlamak mümkün olabilmektedir. Masaüstü bilgisayarlarda da klavyeler harici olarak usb girişiyle bağlanmaktadır. Ps2 girişli klavyeler çok nadir olarak kullanılmakla beraber, usb girişli klavye ve kablosuz klavyelere bırakmıştır.
Klavye Modelleri ve Fiyatları
Günümüzde klavye çeşitleri, harflerin dizilimine göre F klavye ve Q klavye olmak üzere ikiye ayrılır. Q klavye dünya genelinde en çok kullanılan klavye türüdür. F klavye Türkçe kelimelerin daha rahat yazılması amacıyla geliştirilmiştir. Türkçe’de en çok kullanılan harfler klavyenin ortasına, az kullanılan harfler de klavyenin kenarlarına yerleştirilmiştir. Daha çok kamu kuruluşlarında ve resmi dairelerde F klavye tercih edilmektedir. Q klavye de, ingilizce diline göre hazırlanmış bir klavye çeşididir. Bu klavyede X, Q ve W harfleri de mevcuttur.
Klavye bağlantı türleri; USB, PS2 ve kablosuz bağlantı olmak üzere üç seçenekten oluşur. PS2 portları, USB portlara çeviren dönüştürücüler de mevcuttur. Kablosuz klavyeler, kablolu klavyelerden farklı olarak kızılötesi ışıkla ya da radyo dalgaları ile çalışmaktadır. Bunun yanısıra kablosuz klavyeler pille çalışır. Kızılötesi klavyelerde alıcı ile klavyenin birbirini görmesi gerekir fakat radyo dalgası ile çalışan klavyelerde böyle bir zorunluluk yoktur. Kablosuz klavyeler, kablo karışıklığını ortadan kaldırması ve kullanıcılara daha esnek hareket imkanı tanıması yönüyle oldukça avantajlı ve popülerdir.
Klavyeler kullanım alanına göre normal klavye, multimedya klavye ve optimum klavyeler olmak üzere üç çeşittir. Normal klavyeler; harf, sayı ve kısayol tuşlarından oluşan basit klavyelerdir. Multimedya klavyeler, normal klavyelerden farklı olarak daha geliştirilmiş tuş çeşitliliğine sahiptir. Ses açma, kısma, kapatma, tarayıcıyı açma gibi ekstra tuşların bulunduğu klavyelerdir. Optimum klavyeler ise, görevleri ve yerleri değiştirilebilen klavyelerdir. Bu klavyeler genellikle oyun tutkunu olan kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir. Başlıca klavye markaları; Apple, Asus, Avec, Bloody, Casper, Corsair, Delux, Digitus, Everest, Frisby, Hiper, Kingston, Lenova, Samsung, Trust ve Zalman gibi markalardan oluşur. Klavye fiyatları da, klavyenin marka ve modeline göre değişiklik göstermektedir.
Klavye Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Klavye alırken kullanıcıların dikkat etmeleri gereken belli başlı detaylar bulunur. Kişiler öncelikle satın alacakları klavyenin diline karar vermelidir. Günümüzde kamu kurumlarında F klavye kullanımı zorunlu olduğu için özellikle bu tür kurumlarda çalışan kişilerin F klavye tercih etmeleri önerilmektedir. Klavyenin rahat bir kullanıma sahip olması için ergonomik olarak üretilmesi de büyük önem taşır. Uzun süreli olarak klavye kullanan kişilerin, bilek rahatsızlığıyla karşılaşmaması için ergonomik klavyeleri tercih etmeleri önerilir. İki ayrı bölümden oluşan ergonomik klavyeler, bilekleri destekler ve konforlu bir yazım imkanı sunar. Klavye alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer detay da, klavyenin türüdür. Daha kullanışlı ve pratik bir klavyeye sahip olmak isteyenler multimedya klavyeleri tercih edebilir. Üzerinde ses açma, kapatma, müzik ve film arasında geçiş yapabilme tuşları mevcuttur. Tercih edilecek olan klavyenin kablolu ya da kablosuz olması durumu da dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alır. Esnek bir kullanım alanına sahip olan kablosuz klavyeler, uzak mesafeden de kullanılabiliyor olması yönüyle tercih edilmektedir. Klavye satın alacak kişiler için ürünün malzeme kalitesi ve tuşların klavye üzerindeki konumu da büyük önem taşır. Tuşlar klavyeden çok yüksek de, klavyeye çok gömülü de olmamalıdır. Orta yükseklikte, kullanıcıların rahat basabileceği yapıda olması idealdir.