Tripod & Monopod
Fotoğraf makinesi aksesuarları arasında en çok tercih edilen ürünlerin başında tripod ve monopod ürünleri gelir. Fotoğraf makinesinin sabitlenmesine olanak sağlayarak daha kaliteli fotoğraflar çekmenize yarayan fotoğraf makinesi tripodları, hem profesyonel hem amatör fotoğrafçılar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Elbette fotoğraf makineniz için doğru tripodu ya da monopodu seçmek ise sağlam bir piyasa araştırması ve fiyat karşılaştırması yapmaktan geçiyor.
Tripod Nedir?
Bir fotoğraf makinesini veya video kamerayı sabitlemek için kullanılan fotoğraf makinesi donanımına tripod denir. Tripod modelleri kullanarak yalnızca fotoğraf makinesini değil, aynı zamanda çekim esnasında kullanılan aydınlatma cihazını ya da benzeri fotoğraf ekipmanını sabitlemek de mümkündür. Evrensel bir bağlantı yeri olan, dolayısıyla neredeyse her fotoğraf makinesi ve ek fotoğraf donanımı ile uyumluluk gösterebilen tripod çeşitleri, üzerlerinde yer alan vida sayesinde fotoğraf makinesinin altında bulunan tripod girişine yerleştirilerek hazır hale gelir. İlgili cihazı tripoda vida ile yerleştirdikten sonra cihazı istendiği gibi sağa, sola, aşağıya ya da yukarıya çevirmek mümkündür. Bu açıdan tripodlar, özellikle dış çekimlerde fotoğrafçılara esneklik ve kolaylık sağlarlar.
Monopod Nedir?
Tripodların bacakları, teleskobik bir yapıya sahipken monopodlar, isminden de anlaşılacağı üzere fotoğraf makineleri için destek sağlayan tek bir direkten oluşmaktadır. Standart olarak 3 bacağı olan tripodlar, sert olduğu sürece herhangi bir zemine yerleştirilebilirken monopodların böyle bir özelliği bulunmamaktadır. Bununla birlikte monopodlar, tripodlara oranla çok daha hafif ve portatif oldukları için istenen yere kolaylıkla taşınabilir ve fazla yer kaplamazlar. Monopod çeşitleri, üzerine yerleştirilen fotoğraf makinesinin kullanım esnasında el titremesinden meydana gelebilecek sarsıntılardan koruyan bir ek donanım olarak sıkça tercih edilir. Özellikle daha yavaş perde hızında daha keskin fotoğraflar elde edilmesine olanak sağlayan monopod modelleri, kameranın daha sabit tutulmasına ve minimum düzeyde titremeye uğramasına vesile olur. Monopodlar, macera sporlarında ve benzeri açık hava aktivitelerinde çokça tercih edilen cihazlar olarak rağbet görmektedir.
Tripod ve Monopod Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?
Bir tripod kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, fotoğraf makinesinin düzgünce sabitlenmiş olmasıdır. Tripodda bulunan vidanın fotoğraf makinesi girişi ile birebir uyumlu olması ve makinenin vidaya tam oturmuş olması gerekmektedir. Aksi takdirde fotoğraf makinesi en ufak bir sarsıntıda bile tripoddan ayrılabilir ve zarar görebilir. Buna ek olarak tripod kullanımında tripodun yerleştirildiği zeminin de önemi büyüktür. Tercihen sert ve pürüzsüz yüzeylerde kullanılması tavsiye edilen tripoları bazı durumlarda kum, çimen, toprak gibi engebeli ve yumuşak arazilerde de kullanmak isteyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda ayarlanabilir bacaklı bir tripod tercih etmeli, arazideki engebeye uygun olacak şekilde bacak boyutlarını ayarlayarak daha sabit bir alan oluşturabilirsiniz. Monopod kullanımında ise en çok dikkat edilmesi gereken nokta, monopod tutacağının sağlam ve kaliteli malzemeden üretilmiş olmasıdır. Elinizin terleme yapması durumunda monopodunuz elinizden kaymamalı, çekime ya da fotoğraf makinesine zarar vermemelidir.
Tripod & Monopod Fiyatları
Piyasada pek çok farklı markanın tripod ve monopod modellerine ulaşmak mümkündür. Fotoğraf makinesi ve video kameralar için özel olarak üretilen büyük tripodlar, tripod fiyatları arasında daha yüksek bir aralıkta seyredebilmektedir. Bununla birlikte monopod fiyatları da markaya, monopodun uzunluğuna ve farklı özelliklerine göre değişebilmektedir. En popüler monopod ve tripod markaları arasında Slik, YoungNou gibi markaların yanı sıra Sony, Nikon ve Canon gibi bilinen markalar da yer almaktadır. Tüm monopod ve tripod fiyatlarını yakından incelemek, karşılaştırma yapmak ve hem ihtiyaçlarınıza hem bütçenize uygun bir ürün seçmek için doğru yerdesiniz. Fotoğraf makineniz için diğer cazip aksesuarları buradan inceleyebilirsiniz.