Bellek (RAM)
RAM (Random Access Memory - Rastgele Erişimli Bellek ), işlemcinin işleyeceği verilerin saklandığı bir donanım birimidir. RAM Bellek sadece elektrik olduğunda verileri muhafaza edebilmekte, elektriğin kesilmesi durumunda bu bellekteki veriler silinmektedir. Bilgisayardaki verilerin işlenmesinde oldukça önemli bir konuma sahip olan RAM bellek, doğrudan bilgisayar hızını da etkilemektedir.

RAM Bellek Ne İşe Yarar?
RAM, kalıcı depolama birimi olarak bilinen harddisk ve işlemci arasında köprü vazifesi görür. Kullanıcı, harddiskte yer alan bir programı çalıştırmak istediğinde, veriler önce RAM’e daha sonra işlemciye gider. RAM’in köprü olarak kullanılmasının amacı, daha hızlı işlem yapabilmek içindir. Bilgisayar donanımları aralarında senkronize olarak çalışmaktadır. Harddiskin veri gönderme hızı, işlemciye göre çok daha düşük olduğu için RAM bellekler tercih edilmekte ve işlemler daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Verilerin taşınması sürecinde RAM belleklerin kapasitesinin de önemi büyüktür. Harddiskin işlemciye göndermek istediği verinin, RAM kapasitesini aşması durumunda bilgi parçalar halinde taşımaktadır.

RAM Bellek Özellikleri ve Fiyatları
RAM bellek özellikleri arasında en bilineni verileri geçici olarak depolamalarıdır. Disk ve CD gibi depolama ürünlerinden farkı, bilgisayarın kapatılması ya da elektriklerin kesilmesi durumunda içerisindeki verileri kaybetmesidir. Yapı özellikleri bakımından RAM bellekler; SRAM (Statik RAM) ve DRAM (Dinamik RAM) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. SRAM maliyet ve performans olarak DRAM belleklere göre daha yüksektir. Hızlı işlem yapma özelliğine sahip oldukları için işlemcilerin ön belleğinde kullanılırlar. DRAM ise, sistemin ana belleğini oluşturur. Çalışma yöntemine göre kendi içerisinde; SDRAM, RDRAM, DDR SDRAM gibi çeşitleri bulunmaktadır. Başlıca RAM bellek markaları; Bigboy, Dell, Corsair, Elpida, Kingston, Team, Qnap ve Zeppelin gibi markalardan oluşmaktadır. RAM bellek fiyatları da; ürün markasına, teknoloji ve kapasitesine göre değişiklik göstermektedir.

RAM Bellek Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
RAM bellek satın alacak kullanıcıların dikkat etmeleri gereken belli başlı detaylar vardır. RAM Bellek boyutu, hızı ve tepkime süresi gibi özellikler RAM performansı için oldukça önemlidir. RAM hızı MHZ, boyutu GB, tepkime süresi de CL olarak ifade edilmektedir. RAM bellek, kalıcı olmayan bir depolama işlemi gerçekleştirdiği için bellek boyutu da veri türüyle ifade edilmektedir. Günümüzde RAM bellekler; 2 GB, 4 GB, 8 gb, 16 GB ve 32 GB gibi modüllerde üretilmektedir. RAM bellek hızı da, satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden biridir. Bellekler; DDR, DDR2, DDR3 ve DDR4 olarak farklı özelliklerde üretilirler. DDR bellekler günümüzde tercih edilmese de, diğer modelleri aktif olarak kullanılmaktadır. Yeni teknoloji olan DDR4 ise yeni donanımlarla uyumlu bir şekilde üretilmiş olup en hızlı RAM bellek olarak bilinmektedir. Tepkime süresi olarak bilinen CL’de RAM satın alacak kullanıcıların dikkat edilmesi gereken bir diğer özelliktir. CL değeri ne kadar düşük olursa, RAM bellek o kadar hızlı olur. Tepkime süresi ile RAM bellek hızı ters orantılıdır. Kullanıcılar, alacakları RAM belleğin anakartlarına uygun olmasına da dikkat etmelidir. Anakarta uyumlu RAM belleğin seçilmesi oldukça önemlidir. Anakartın slot yapısına, hız ve kapasitesine uygun RAM bellek seçimine özen gösterilmelidir.