Üyelik Avantajları

Akrep hesabınızın olmasının onlarca avantajı var!

Yakın Takip

Beğendiğiniz ürünleri favorinize ekleyin.

Fiyat Alarmı

Fiyatı düşen üründen anında haberiniz olsun.

Ürün İncelemesi

Ürünü kullananlardan gerçek yorumlar ve puanlar.

Binlerce Mağaza

Aradığınız ürün hangi mağazalarda en ucuza!

Üye Ol

Akrep hesabınızı yaratın.

Şifremi Unuttum

Şifreniz e-posta adresinize gönderilecektir.

Bildirimler
  • Şu anda 120'den fazla mağaza ve 5 milyon+ ürün veritabanı ile aradığınız ürünün tüm fiyatlarını göstermek için her gün çalışıyoruz!

  • Alışveriş yapmadan önce hangi site güvenilir, en ucuz nerede stresine son! Akrep.com açıldı, lütfen düşüncelerinizi burayı tıklayarak bizlerle paylaşın.

  • Sahip olduğunuz ürünler için yorum yazarak bizlere destek olabilir, satın almak isteyenlere sizler de yardımcı olabilirsiniz.

Chipset

Chipset Fiyatları

0
En az 2 ürün
karşılaştırabilirsiniz.

Filtrele

Sıralama
32 farklı Chipset fiyatları listeleniyor.

İlginizi Çekebilecek Ürünler

Chipset

Bilgisayarların anakartları üzerinde, yerleşik bir halde bulunan parçaya chipset adı verilmektedir. Bu parça ana kartın beynini oluşturan entegre devrelerdir ve ana kart üstündeki donanımları (önbellek, çevre bilimleri, sistem verileri, işlemci) yöneterek, veri akışını sağlayan bir tür işlemcidir. Bu parça bilgisayarın, hızı ve kalitesinde büyük bir öneme sahiptir. Aynı zamanda bilgisayarda kullanılacak mikroişlemci ve belleği belirlemede chipset çeşidi büyük önem taşımaktadır.

Chipset

Chipset Markaları ve İşlevi

Diğer adıyla yonga seti olarak da bilinen bu parça, her ana kartta mevcuttur. Başlıca chipset markaları; Asus, Gigabyte, Biostar, Evga, MSI ve Asrock olarak bilinmektedir. Chipset, bir ana kartın bellek tipi ve boyutunu, işlemci tipini, ana kartın desteklediği dâhili ve harici cihazları belirlemekle de görevlidir. Görevlerine başka örnekler vermek gerekirse; PCI – USB portları arasında veri iletişimini sağlamak, ram – işlemci – veri yolları arasında bağlantı kurmak, çift kanal bellek yönetimi, ön bellek – ana bellek – işlemci arasında düzenli iletişimi sağlamak.

Chipset

Chipset Çeşitleri

Bir chipset, kuzey köprüsü ve güney köprüsü olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır. Kuzey köprüsünün görevi; AGP, PCI, bellek ve işlemci arası veri aktarımını sağlamaktır. Ve bu işlevlerinden sebep kuzey köprüsünün; belleğe, AGP’ye ve işlemciye yakın durumda olması gerekmektedir. Çünkü bir sinyal geçtiğinde işlemci ne kadar yakın olursa sinyal gücü o kadar fazla olur. Bu sebepten kuzey köprüsü ana kartın hemen üstünde yer alır. Değinilmesi gereken bir diğer husus ise; kuzey ve güney köprülerinin işlevleri, yonga setinin farklılığına ve üretici firmaya göre değişim gösterebilmektedir. Fakat bu çok istisnai bir durumdur. Güney köprüsünün görevi ise; güç yönetiminden, PCI veri yolundan, ana kart ve USB entegresinden sorumludur. Güney köprü çipine ana kart üzerinde bir soğutma ünitesi eşlik eder ve kuzey köprüsüne nazaran daha az yer kaplar. Bilgisayarda bulunan ana kartların özelliklerini belirleyen temel fonksiyonlarda, yonga setlerinin (chipset) ana kartın üzerinde yer alması büyük önem arz etmektedir.

Chipset

Chipset Driver

Bilgisayara kurulan Windows gibi işletim sistemlerinde, tüm donanımların sağlıklı bir şekilde çalışması için ihtiyaç duyulan chipset sürücü yazılımıdır. Bu sürücüler çoğunlukla kullanıcılar tarafından yüklenmez. Güncel işletim sistemlerinin birçoğu otomatik olarak yonga setini tanır ve uygun sürücülere işletim sisteminin kurulum aşamasını gerçekleştirir. Bilgisayarda chipset driver yüklü değilse, kullanıcının kendisi uygun sürücüyü bulup kurması gerekmektedir. Bu sürücülere anakart ile birlikte sunulan CD sürücüsü veya USB gibi kurulum medyaları yardımıyla ulaşılabilir. Bir diğer seçenek ise, ana kartın ya da bilgisayarın üreticisi olan firmanın internet sayfasına girerek, uyumlu olan sürücüyü indirip kurmaktır.

Chipsetin (yonga seti) tanımını toparlayacak olursak; sete bağlı tüm entegreler, bellek, işlemci ve giriş – çıkış cihazları arasındaki bağlantıyı kuran elektronik bir ara yüz görevini görmektedir. İstikrarlı doğru akım ve özellikleri açısından çeşitlilik gösterirler. Bu sebepten ötürü, belirli bir anakart önerimi (satın alırken) önemli bir husus olmaktadır. Daha önce bahsettiğimiz kuzey ve güney köprülerinin işletim sistemleri de üretici firmalara göre değişim gösterebilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Chipset diğer bir adıyla yonga seti olarak da biliniyor. Bilgisayarın anakartı üzerinde yer alan bu bileşen veri akışını sağlayan bir tür işlemci. Anakart üzerindeki temel ve bütünleşik arabirimlerin yönetilmesini sağlıyor. Anakart üzerinde bulunan bu chipset’ler, ana kartın beyni olarak biliniyor. Bilgisayar donanımı içerisinde gerçekleşen verilerin ve komutların aktarımına yardımcı oluyor.
Chipset’ler elektronik cihazlarda kullanılıyor. Çoğunlukla bilgisayarda kullanılan bu işlemciler, ana kart üzerinde bulunuyor. Laptop, masaüstü bilgisayar, tablet, akıllı telefon gibi işlemciye sahip olan diğer cihazlarda da kullanılıyor. Kullanılacak olan cihazın işlevine göre çeşitlenen chipset’ler, farklı üreticiler tarafından üretiliyor. Günümüze VIA, AMD, SİS, Intel gibi chipset’ler en popüler bilgisayar bileşenleri arasında yer alıyor.
Bilgisayarların önemli bir parçası olan chipset’ler, işletim sisteminin doğru bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor. Dolayısıyla chipset’ler arızalandığında bilgisayarda meydana gelen birkaç detay ile anlaşılabiliyor. Ekran üzerinde çizgiler oluşması, görüntülerde kırılmaların yaşanması, tek bir ekran üzerinde birden fazla ekran varmış gibi bir görüntünü n oluşması, 2 -3 bölümün aynı anda gözükmesi, bilgisayarın çabuk ısınması, bellek sorunlarının oluşması gibi normal dışı olayın gerçekleşmesi durumunda chipset’in arızalandığının işareti olabiliyor.
Chipsetler teknolojik gelişmelerle beraber zaman içerisinde güncelleme yapılması gerekebilir. Doğru bir güncelleme yapabilmek için öncelikle cihazın marka ve modelline uygun yöntemi tercih edebilirsiniz. Birden fazla güncelleme yöntemi bulunuyor olup bu yöntemler arasında en çok tercih edileni “Aygıt Yöneticisi” üzerinden yapılan güncellemeler öne çıkıyor. Bunun için bilgisayarınızdan aygıt yöneticinizi açın. Açılan sayfa üzerinden “Sistem Aygıtları”nı seçin. Burada chipset’i bulun ve üzerine sağ tıklayarak “Sürücü Güncelleştir” komutuna tıklayın ve karşınıza çıkan yönerge üzerinden chipset’inizi güncelleyebilirsiniz.