Hard Disk
Sanal ortamda ses, video, görüntü, resim ya da film gibi verilerin depolanmasını sağlayan cihazlar hard disk olarak isimlendirilmektedir. Hard diskler metal, plastik ya da cam malzemeden üretilebilir. Hangi malzemeden yapılırsa yapılsın yüzeyinde demir oksit ya da diğer manyetik özellikteki maddeler bulunur. Verilerin yazıldığı kısım bu yüzeylerdir. Verilerin depolanması ve transferi için tercih edilebilecek olan en doğru ürünlerdir.

Hard Disk Modelleri ve Markaları
Verilerin güvenli bir şekilde depolanması ve çok hızlı bir şekilde transfer edilmesi hard disklerin özelliklerine bağlıdır. Bilgisayar bileşenlerini satın alan kişiler, hard disklerini satın alırken kapasitesi dışında farklı etmenlere takılmazlar. Oysa bu disklerin birçok farklı özelliği bulunur ve bunlar kullanım aşamasında çok ciddi etkiler yaratmaktadır.Kullanıcılar, disklerin teknik özelliklerine göre kararlarını vermelidir. Tercih edilecek olan hard disk modeli farklı üreticiler tarafından sunulabilmektedir. Satın alınacak olan diskler Seagate, WD, Toshiba ve Hitachi gibi markaların ürünleri olabilmektedir. Hard disklerde markaların etkisi yalnızca dayanım aşamasında kendisini gösterir. Bazı markaların ürünleri çok uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilmektedir.

Hard Disk Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hard diskler satın alınırken dikkat edilmesi gereken etmenlerin başında kapasitesi gelir. Kapasitesi GB ya da TB birimiyle ifade edilir. Kullanıcıların aldıkları disklerde kapasiteye dikkat etmesi son derece doğaldır. Ancak yalnızca bu etmene dikkat etmeleri doğru olmayacaktır. Hard disklerin kapasitesi genelde 500 GB seviyesinden başlar ve 15 TB seviyesine kadar yükselir. Burada kullanıcılar kendi ihtiyaçlarına göre bir ürün satın almalıdır. Hard disk fiyatları kapasite ile doğru orantılı olduğundan gereğinden fazla büyük bir ürün alınması boşa harcanan para anlamına gelir.Bilgisayarların en önemli bileşenlerinden birisi olan bu hard diskler satın alınırken RPM değerlerine de dikkat edilmesi gerekmektedir. RPM değeri “Revolutions Per Minute” kelimelerinin kısaltmasıdır. Diskin bir dakika içerisinde kaç defa dönüş yaptığını belirten bir değerdir. Kullanıcıların disk üzerinde yer alan verilere ulaşma hızı büyük oranda bu değere bağlıdır. Üretilen sabit diskler 3600, 4200, 5400, 7200, 10000, 15000 gibi hızlara yükselebilmektedir. Bu değerin yüksek seviyelere gelmesi hız için önemlidir ancak tek başına yeterli olmamaktadır.
Satın alınacak olan diskler genel olarak SATA I, SATA II ve SATA III gibi arabirimler kullanmaktadır. Bu hard disk ara yüzlerinin ulaştıkları belirli hızlar bulunur. SATA I 1,5 Gb/s, SATA II 3GB/s, SATA III ise 6 GB/s hızında veri aktarabilmektedir. Günümüzde tercih edilen disklerin büyük bir çoğunluğu SATA III ara yüzünü tercih eder. Tercih edilen hard diskin anakart ile tam uyumlu olmaması çalışmamasına sebep olabilmektedir. Eğer anakart SATA II ara yüzüne uyumlu ise ve sizler SATA III ara yüzünde bir ürün seçerseniz diskiniz yine de çalışırancak kullanabildiği veri hızı SATA II değeri olan 3 GB/s olacaktır. Son olarak hard disklerde Cache değeri önemli olur. Cache, diskte yapılan işlemleri kayıt altına almaktadır. Bu şekilde bir sonraki adımı %90 oranında tahmin eder. Bu da diskin yapılacak olan işlemi çok daha hızlı yapmasını sağlamaktadır. Bu özelliğe sahip disklerde ilk defa yapılan işlem yavaş bir şekilde yapılırken sonrasında bu işlem çok daha hızlı bir şekilde tamamlanabilmektedir.